Kasteel Rijksburcht Cochem

Net buiten het centrum van Cochem bevindt zich op een 100 meter hoge berg een kasteel genaamd Reichsburg Cochem die uitkijkt over de stad en de Moezel.

De burcht stamt uit het jaar 1056 (bouw is rond het jaar 1000 begonnen) en deed destijds dienst als uitkijkpost en legerbasis ter verdediging van Cochem.

De kern van het kasteel vormt dan ook een zeer hoge toren.

In de 14e eeuw werd de burcht bewoond door de familie Balduin. In het begin van de 14de eeuw wordt burcht en de stad Cochem met stevige muren met elkaar verbonden. Tevens werd de burcht voorzien van een zware ketting die vanuit de burcht kon bediend worden, om de doorvaart op de Moezel te versperren.

Cochem Rijksburcht beeld, tuin en toren

In het jaar 1867 wordt de burcht die op dat moment in een toestel van verval is geraakt verkocht aan de handelaar, koopman en kunstliefhebber Ravené. Deze mag de burcht overnemen voor een symbolisch bedrag onder voorwaarde dat hij de burcht restaureert naar de authentieke staat. En dat delen van de burcht opengesteld worden voor publiek.

Sinds 1978 is de Reisburch in het bezit van de stad Cochem en wordt ze door de stichting “Reichsburg Cochem GmbH” beheerd.

De Rijksburcht Cochem is zeer zeker een van de mooiste plekken van Cochem en een must om te bezoeken. Al is het alleen al om het mooie uitzicht wat je vanaf het kasteel over Cochem hebt.

Uitzicht vanaf de rijksburcht in Cochem

De Burcht is toegankelijk voor publiek, er worden rondleidingen gegeven in de gebouwen van de Burght (Nederlandse vertaling beschikbaar). Er is een speciale rondleiding genaamd de “Ravene rondleiding” welke in kleine groepjes de speciale privé vertrekken van Ravené bezoekt. En voor de kinderen zijn er speciale kinder rondleidingen en spooktochten.

Ook is er een valkenier die dagelijks demonstraties verzorgd. Vanaf goede vrijdag t/m oktober +- 4 x per dag. In deze demonstratie laten verschillende vogels waaronder valken, uilen en een enorme arend hun kunsten zien. En ook mag het publiek wordt het publiek volop in de demonstraties betrokken.

Roofvogelshow Cochem

In het weekend kun je reserveren voor een riddermaal in de Gasterey (stevig maal). En is er in het toeristische seizoen een zgn. “Burgschanke” wat een soort drankje van het huis is wat steeds wisselt.

Elk jaar in het eerste weekend van augustus vindt het burchtfeest plaats, met shows, demonstraties (riddershow, potten bakken, muziek en tovershows), kraampjes en natuurlijk voldoende eet en drinkgelegenheden.

Het kasteel is te voet te bereiken voor mensen die goed ter been zijn en is vanaf het centrum +- 15 minuten lopen. Voor de mensen die geen trek hebben in een forse wandeling bergop is er ook een shuttlebus (momenteel lijn 781) die voor de prijs van een biertje je naar de burcht brengt.

Adres
Schlossstraße 36
56812 Cochem

Meer bezienswaardigheden Cochem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *