Burcht Eltz

Op korte afstand van Cochem bevindt zich (naast de Rijksburcht) nog een burcht die zeer de moeite waard is genaamd de burcht Eltz.

Met 8 grote torens rond het slotplein die dienst doen als woontorens heeft de burcht een imposant uiterlijk.

In tegenstelling tot de Rijksburcht welke in een militaire functie heeft is de burcht Eltz altijd voornamelijk een luxe woning geweest.

Wellicht vandaar dat deze burcht die midden in de natuur gelegen erg sierlijk en sfeervol is.

Burcht Eltz

De burcht ken een rijke geschiedenis, de eerste bewoner van de burcht in 1157 is Rudolf van Eltz en zijn familie. Er is echter sinds die tijd nog veel verandert en bijgebouwd aan de burcht en met name in de 15 en 16 eeuw zijn nog veel gebouwen er bij geplaatst.

Doordat de bouw een totale tijd van zo’n 500 jaar heeft bestreken zijn er zowel Middeleeuwse als ook de latere Renaissance stijlen gebruikt.

Door de eeuwen heen is tijdens oorlogen en bezettingen die plaatsgevonden hebben de burcht Eltz dankzij diplomatie behoorlijk ongeschonden gebleven.

Pas in 1920 is door een brand een deel van de burcht beschadigd wat een omvangrijke renovatie noodzakelijk maakte.

Tegenwoordig bezoeken jaarlijks zo’n half miljoen toeristen de burcht. De burcht wordt nog steeds bewoond door de famile Eltz. Voor het publiek is een deel van de burcht en de gebouwen opengesteld waaronder het Haus Rubenbach met salon en kapelerker kamer, de keuken, ridderzaal etc.

Van 1 april t/m 1 November wordt er dagelijks om de 15 minuten een begeleide tour van +- 40 minuten gegeven door deze vertrekken en de burght.

De burght Eltz ligt in de plaats Wierschem (vlakbij Munster-Maifeld) de auto kan geparkeerd worden op de parkeerplaats van het Eltzer Wald bij de Antoniuskapelle, vanaf daar is het nog +- 800 m lopen naar de burcht Eltz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *